Svineindrefilet, ovnsstekte poteter og soppstuing

I går hadde jeg planlagt dagen til punkt og prikke. Joakim liker ikke å planlegge dagene sine så nøye, men jeg klarte ikke å holde listomanen tilbake. Av og til må hun slippes fri.Det er sjeldent at det Listomanen Lotte planlegger
, går galt og slik var det i går også. Joakim var en engel og tok seg av alt husarbeid mens jeg brukte over en time på badet. Deretter brukte jeg to timer på kjøkkenet. Jeg er faktisk rimelig stolt over mitt arbeide på kjøkkenet. Ingen skulle tro at selveste Lotte kunne diske opp med en nydelig middag, men til det har jeg kun en ting og si: HAH! In your face! Mamma har i mange år forsøkt å vise meg hvordan man lager ovnsstekt indrefilet av svin, med ovnsstekte poteter og soppstuing. Jeg har egentlig aldri vært spesielt interessert i å lage det, og har aldri trodd at jeg noen gang kom til å lage slikt uten store problemer. Jeg sjokkerer stadig.Jeg har nå tenkt å dele med dere hvordan
jeg laget denne nydelige middagen bestående av indrefilet, ovnsstekte poteter og soppstuing. Dessverre tok jeg ingen bilder av det ferdige resultatet, så jeg har nok ingen beviser på at dette faktisk ble laget av meg. Typisk.
Ved siden av dette laget jeg sjysaus fra toro
(det er jo nesten hjemmelaget når man selv har tilsatt vannet og kokt den opp selv, ikke sant?). Mot slutten av steketiden til kjøttet la jeg også noen maiskolber inni ovnen. Til de hadde jeg laget hvitløkssmør, ved å blande litt hvitløkspure og vanlig smør.

Med tanke på at det var første gangen jeg laget dette, ble jeg ganske imponert over at maten smakte nesten like god som den mamma lager. Mamma lager god mat altså! Det var hun som ga meg oppskrifta på soppstuingen. Den er nydelig!! Til og med Joakim liker den, og han tåler ikke sopp. Sopp er jo sunt, og det som er sunt for andre er visst helseskadelig for Joakim. Ta for eksempel fisk, det er kjempesunt. Joakim dør nesten når han må spise det. Det samme med grønnsaker. Skumle greier det der altså. Men salat på burger, det går helt fint.
Oppskrift: Tacobaguett

Jeg er veldig glad i varmmat til frokost. Hadde jeg hatt penger og mulighet, hadde jeg spist middag til både frokost, lunsj, middag og kveldsmat! I dag sitter jeg og sliter rævva av meg med å skrive om leverens oppbygging. Joakim var så snill å lage frokost til oss. Jeg tenkte jeg skulle være så snill å dele oppskriften med dere.

Du trenger:

- Baguett (gjerne sånn mini-pariser. Går også an å bruke pariserloff, men da må du minst dele den i to, hvis ikke blir du veldig mett...)
- Kjøttdeig
- Tacokrydder
- Tacosaus
- Nachoschips med ostesmak
- Ost

Du gjør slik:

- Hvis baguttene ikke er stekt, så steker du dem. Pass på at de ikke står i for lenge, det holder at de er nesten helt stekt.
- La ovnen stå på, eventuellt slå på ovnen hvis du ikke har gjort det. På 200 grader, eller noe sånt.
- Stek kjøttdeigen
- Bland i tacokrydder og vann
- Skjær opp baguettene langs midten (oppå så klart)
- Smør litt tacosaus inni baguettene
- Ta resten av tacosausen og bland den inn med kjøttdeigen (dette gjør at tacokjøttdeigen blir mer saftig)
- (Hvis du vil kan du blande i for eksempel maiskorn)
- Knus litt nachoschips og dryss nedi baguettene (jeg bruker å ha masse oppi)
- Ta kjøttdeigen over i baguettene, fyll opp til det blir fullt.
- Knus litt nachoschips over kjøttdeigen (jeg bruker å ha masse oppå der også)
- Ta på ost
- Sett baguettene inni stekeovnen og la stå til osten får en lysebrun overflate (eventuelt la det stå kortere hvis du liker myk og seig ost, eller la det stå lengere hvis du liker skikkelig hard og brent ost)

Tadda!

Webcam.. viste ikke akkurat baguettene fra sin beste side.


- Har du smakt tacobaguett før?


Påsmurt foccacia


I kantina på skolen har vi noe som kalles påsmurt boboli. Det er altså boboli med kylling, mais, aioli og løk inni, og det er stort sett kun pågrunn av den at jeg av og til er på skolen. Forleden dag gikk det opp for meg at skoleåret snart er over, og jeg kommer ikke lengere til å få muligheten til å kjøpe meg boboli. Dere kan vel tenke dere hvordan jeg så for meg at verden gikk under. Etter denne tankevekkende oppdagelsen har jeg vært på utkikk etter måter å lage det selv.

I går gjorde jeg det. Jeg (og Joakim) laget påsmurt foccacia, og det var så godt at jeg vil dele det med dere.

Du trenger:
- Foccacia
- Kylling + marinade
- Maiskorn
- Rødløk
- Aioli (det går helt fint å bruke majones også)
- Hvis ønsket kan du ha salat inni for å gjøre den mer fargerik

1. Lag foccaciabrød

Joakim og jeg var late, så vi kjøpte like gjerne sånn 1-2-3-pakke med foccacia. Det hadde sikkert vært like enkelt å lage det selv helt fra bunnen av, det finnes mange oppskrifter på nett. Jeg googlet det og fant ca. fem oppskrifter som virket helt greie. Felles for dem er vel at du må sette av litt tid til deigen. Vi måtte heve vår i 1 time.

2. Stek kylling

Vi delte opp kyllingen i små biter og la dem i marinade mens deigen hevet. Vi begynte å steke kyllingen da vi satte foccaciaen i ovnen. Etterpå lar du den kjøle seg ned, kyllingen skal ikke være glovarm når du har den inni foccaciaen.

3. Kutt opp rødløken i små biter, og finn fram de andre ingrendiensene

Dette kan du gjøre mens foccaciaen kjøler seg ned på ei rist.

4. Legg alt i foccaciaen

Del opp foccaciaen i "pitabrødstørrelse" og skjær den opp slik du gjør med et pitabrød. Smør på majones, legg i mais, rødløk og kylling. Tadda!

Man kan også lage slik med vanlige pitabrød. Det er kjempegodt! Funker både til frokost, lunsj, middag og kveldsmat.


- Har du noe middagstips jeg kan forsøke meg på?

Lottes greskmexianskebrødorgie - frokost for de kresne

Jeg har aldri likt å spise frokost. Jeg er den typen som hiver i meg middagsmat til frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Om det er fordi jeg har brødtraumer fra jeg var lita, eller om det er på ren trass, vet jeg ikke. Jeg har uendelig mange minner om at jeg sitter ved kjøkkenbordet og brekker meg. Brødbitene i munnen eser opp og jeg får ikke til å svelge, uansett hvor mye jeg forsøker. Jeg forbinder brødskive med oppkast. Derfor spiser jeg ikke brød. Nå har jeg funnet noe som kan få meg til å spise brødmat. Lottes greskmexianskebrødorgie kaller jeg frokostretten.

Det er veldig godt. Du kan bruke ostehorn, rundstykke, brødskive eller sånn pizzabriks som jeg bruker under her. Du kan sikkert bruke knekkebrød også, om du absolutt vil.

Du trenger:
- Noe brød av noe slag. Som du ser bruker jeg en pizzabriks, men det er kun fordi at pizzasausen og pizzakrydderet gir en spesiell smaksopplevelse (haha, hør på meg, rene Arne Brimi jo) blandet med tzatsikien.

- Tzatsiki, er lettest å kjøpe ferdiglaget for min del.

- Et eller annet kyllingpålegg. Sazonar kylling smaker godt, og er litt sterkt pga. jalapenoskanten rundt. En smak av mexico!

dsc00483

Du deler brødet, og smører på et tykt lag tsatziki på underdelen, legger på kyllingen. Du smører på et tynt lag tzatsiki på overdelen, og legger på.

dsc00485

Hvis du vil kan du pynte opp litt med paprika og annet grønt. Personlig orker jeg ikke bruke penger på å late som jeg er sunn. Det har jeg ikke råd til. Kanskje du har det? Isåfall, go for it! Alt smaker så mye bedre når det ser godt ut.

dsc00484

Dette samler seg ikke opp i munnen, ikke hvis du bruker en brødskive (og smører tzatsiki under og legger kyllingen oppå) heller. Det er utrolig! Det er et mirakel! Det er himmelen! Jeg digger det. Nå skal jeg spise litt mer før jeg drar på trening.

- Hva spiser du til frokost?


Oppskrift på greske grillspyd og fruktspyd

Nå nærmer sommeren seg, kanskje kan vi si at den allerede er her? Sola skinner, vi tar fram solbrillene og planter oss foran grillen med gode venner. Tidligere har jeg alltid slengt på pølser på grillen, vel fornøyd med det. Nå har jeg forstått at det finnes så mye annet godt man kan grille. Svarte pølser, som er rå inni, kan ikke måle seg mot min nye favoritt - grillspyd.

Oppskrift på greske grillspyd (Souvlakia) :

Du kan lage spydene med storfekjøtt, svinekjøtt eller lam. I helga brukte vi jentene svinebiff, da det var billigst. En pakke med svinebiff kostet ca 50 kr. Den holdt til ca 5 spyd.

Man tar utgangspunkt i at det skal være 6 kjøttbiter pr person.
Skjær bitene i ca 3 cm store biter og mariner dem.

Marinade: 1 dl ekstra virgin olivenolje
saft av en halv sitron
4 fedd presset hvitløk
1 ts salt
1 ts oregano
litt grovmalt pepper


La kjøttet ligge i marinaden i en time eller mer.
Tre bitene på grillspyd og grill dem, eller stek dem i ovn ved 200 grader. Husk å vend bitene ofte!

Hvis du vil ha grillede grønnsaker lager du egne spyd for disse. I helga tok vi squash, løk og tomat. Vi skjærte bitene i ca 3 cm store biter. Ved siden av grillet vi maiskolber.

Vi serverte det hele med kokt jasminris, salat og tzatsiki. Resultatet ble slående godt!

Tzatsiki kan man enten lage selv, men det er jo så klart lettest å kjøpe en pakke i butikken. Oppskrift til tzatsiki finner du her.

NB!
Hvis du bruker grillspyd av tre, bør de ligge en stund i vann først. Du vil ikke at de skal ta fyr.

1000805
Som dere ser tredde vi alt på samme spyd, dette var lite lurt. Grekerne har egne spyd for kjøttet og egne spyd for grønnsakene. Ved å ta alt på samme spyd, ender man opp med svidde grønnsaker og rå kjøttbiter. Med andre ord diare.Dessert, fruktspyd:

1 halv vannmelon
1 mango
1 kurv med jorbær

1000803
Dette er godt å spise når magen er stappfull. Det er lett og kjøler ned magen.


grill
1000806
Grillmat, sol, iskald hvitvin og fruktspyd. En perfekt lørdag.- Hva liker du best å grille?
- Kald hvitvin eller kald øl?


Kaninfor

1 kinakål
2 tomater
1 agurk
1 boks med piknic-skinke
1 mango
1 boks med maiskorn
Pastaskruer
Hvitost
En pose med krutonger, gjerne med hvitløkssmak


Dette blir helsikes mye salat, men det er bare praktisk. Det er bedre å småspise salat enn å småspise potetgull. Krutongene bør du ha ved siden av og strø over når du skal spise salaten, de blir veldig myke hvis de ligger med salaten over lengere tid.

salat 2
Etter to dager ble det tomt. Jeg vil ha mer..

- Er du glad i salat?


Lottes kjøkkenrot

I går fant jeg ut at jeg vil bli voksen. Nå har jeg surfet gjennom hele matprat.no og funnet meg oppskrifter jeg skal skrive ut. Jeg skal nemlig lage meg en egen kokebok. En ny era er kommet. Jeg skal drepe alt på kjøkkenet med mine katastrofale kjøkkenegenskaper, kjøkkenet skal igjen oppstå og jeg er klar for å lære meg den vanskelige kunsten å lage middag.

Uansett, det hele startet i går. Vi hadde lite penger, men ville ha noe godt. Vi hadde ris, skinke, hvitløk og egg og utifra det skulle vi lage noe. Hva ble det til? Det ble matretten stekt ris! Nå skal jeg dele den dyrebare oppskriften med dere:

Ingrendienser til to porsjoner:
- 2 dl kokt basmati ris
- 200 g oppkuttet skinke
- 1 egg
- 1 fedd finhakket hvitløk
- 2 gulrøtter hakket i små terninger
- Litt cashewnøtter
- 1/2 boks med maiskorn
- Matolje

Trinn 1: Finn fram ingrendiensene
trinn1
Kok opp risen, den bør være avkjølt når du skal steke den. Hvis ikke blir den "grøtete".

Trinn 2: Varm opp wokpannen

trinn2
Ta i litt olje og finhakket hvitløk.

Trinn 3: Sleng oppi skinkebitene

trinn3

Trinn 4: På dette trinnet burde gulrøttene vært hakket opp for lengst!

trinn4
Nå er det på tide og slenge oppi risen, pass på at det ikke svir seg.

Trinn 5: La risen steke til den blir gyllen.

trinn5

Trinn 6: Sleng oppi grønnsakene.

trinn6
Og cashewnøttene. La det kose seg i 2 minutter.
Lage så et hull i midten av risen, der skal du legge egget og litt olje oppi. Rør godt, slik at egget fordeler seg over det hele! Smak til med pepper. FINITO!

Resultatet:

For det første brukte jeg boil-in-bag ris, noe som gjorde at risen ikke fikk avkjølt seg ordentlig før jeg slengte den nedi wok-panna. For det andre brukte jeg jasminris istedet for basmatiris, en stor tabbe med tanke på at jasminris er mye mer klebete enn basmatiris. Det hele endte med at risen ble grøtete, fordi den var varm og veldig våt fremdeles. Siden alt ble grøtete, brente det seg. Med andre ord ble det overstekt risgrøt med skinke i, istedet for stekt ris.

Det gjør ingenting, jeg har lært leksa mi og neste gang smaker det perfekt!

Dette vil jeg lage meg til lunsj imorgen:
salat Pastasalat med hvitløksbaguett ved siden av.

- Er du en vandrende kjøkkenkatastrofe?
- Hva er din beste kjøkkenhistorie?Følg med videre på Lottes kjøkkenrot, mye spennende kan skje! Kanskje lager jeg en rett som ikke smaker brent.


RSS 0.91